Vreau un job in strainatate… cum il gasesc?

Cu totii stim ca astazi, afirmatia ” vreau un job in strainatate” nu mai e o chestiune tabu care sa ridice semen de intrebare sau suspiciuni in randul altora. Ba din contra, a lucra in strainatate a devenit o necesitate, un lucru din ce in ce mai dorit de tineri si nu numai. Practic, nu conteaza daca stii o limba straina, daca detii o diploma sau ai cunostinte in vreo meserie. Dorinta de a emigra este atat de mare, incat multi „se aventureaza” adeseori intr-un „mediu” pe care nu il cunosc absolut deloc, fortati de imprejurari si de constrangerile financiare.

Insa, unde e cel mai bine sa cauti aceste joburi pentru a fi sigur ca nu vei avea parte de firme „fantoma” sau de ceva ce nu exista, in defintiv ? O prima metoda destul de utila si eficace in acelasi timp este de a apela la mediul online, mai exact la site-urile care se ocupa strict cu acest lucru.

De exemplu, poti acceasa tjobs.ro, un site care garanteaza corectitudinea si siguranta unui job in strainatate, oriunde in lume. De asemenea, pe site-urile ultra-cunoscute ca myjob, ejobs sau bestjobs gasesti astfel de joburi, care au ca drept „destinatie” tarile europene. Trebuie sa ai un CV bine pus la punct, in care sa se specifice exact jobul dorit. Trebuie sa stii ca pentru fiecare tara exista un anumit tip de CV. De aceea este imperios necesar sa te informezi referitor la formatul de CV cerut pentru a avea mai multe sanse in a fi chiar tu cel care ocupa postul din strainatate.

La fel de simplu este de a cauta si in rubricele speciale de anunturi ale presei scrise. Ofertele sunt suficient de multe si variate.

Serviciu in strainatate

Dupa ce ai aplicat pe aceste site-uri sau ai sunat la numerele de telefon pe care le-ati gasit in diverse anunturi din ziare, poti aborda si o alta metoda cunoscuta de oricine, si anume cea traditionala; apelarea la agentiile de ocupare de forta de munca (Registrul Comertului). In acest caz, ofertele de munca pot fi doar in domenii precum agricultura, menaj sau constructii. Conditia este de a avea varsta minima de 18 ani, iar cunoasterea limbii tarii in care este postul diponibil, precum si experienta vor reprezenta avantaje in vederea angajarii.

O alta metoda destul de cunoscuta este aceea de apelare la firmele de intermediere. In aceste conditii, lucrurile par a fi mult mai simple si mai sigure. De obicei, aceste firma garanteaza pe baza unui contract siguranta unui job, drepturile si avantajele pe care le reprezinta emigrarea la munca intr-o alta tara.

La prima vedere, lucrurile par relativ simple. Insa, pentru a avea garantia reusitei jobului in strainatate, trebuie sa ai grija si sa stii sa te feresti de eventualele neplaceri cauzate de cei care nu fac altceva decat sa promita ceva ce nu exista. Mai exact, nu te hazarda si incearca pe cat posibil sa afli cat mai multe amanunte despre firma care intermediaza, despre ce presupune cu certitudine postul pentru care ai fost selectat si care sunt clauzele contractului.