Astazi, in era tehnologiei atat de avansate si a internetului care a devenit unealta noastra principala in ceea ce priveste comunicarea si informatizarea continua, joburile la domiciuliu au castigat si ele din ce in ce mai mult teren printre doritorii de a-si exersa abilitatile si competentele, dar si de comoditate si confort din propria lor casa. Joburi care pot fi realizate de acasa sunt multiple, internetul diversificandu-le si deschizandu-le noi orizonturi permanent, insa unul care a devenit din ce in ce mai popular este acela de asistent virtual. Este o oportunite reala si perfecta pentru companii dar si pentru tinerii care vor sa se realizeze pe plan profesional si care nu vor sa paraseasca interiorul casei lor.
Beneficiiile si dezavantajele pe care le implică angajarea unui asistent virtual pentru companii
De ce pentru companii ?! Pai raspunsul e relativ simplu. Alegerea de a lucra cu un asistent virtual implica multiple beneficii. In primul rand, companiile pot economisi vizibil din bugetul alocat pentru inchirierea de spatii destinate pentru birouri sau din bugetul din care plateau utilitatile de care se serveau angajatii. Pe de alta parte, nu mai sunt nevoite sa achizitioneze echipamente, mobilier pentru amenjarea propriu-zisa a biroului. In al doilea rand, companiile se aleg cu o productivitate mult mai mare a muncii din partea asistentului virtual. De exemplu, atunci cand se lucreaza la biroul de la serviciu, se pierde foarte mult timp pe lucruri si conversatii care nu fac obiectul muncii propriu-zise; se ia pauza pentru mese, pentru a merge la toaleta sau la o tigara, au loc discutii pe diverse subiecte care nu au legatura cu munca prestata. Insa, asistentul virtual, se axeaza strict pe task-ul primit, fara a fi perturbart de diversi factori externi care i-ar periclita calitatea si randamentul muncii sale.
Dar ce fel de companii sunt in cautarea de asistenti virtuali ? Incepand de la agentii imobiliare, de la mici intreprinzatori si pana la companii multinationale, cam toate pot fi nevoite ‘’sa angajeze’’ un asistent virtual. Tot ce trebuie sa detina cel din urma sunt competentele informatice, lingvistice, organizatorice dar si o intelegere a lumii actuale. Este un atu pretios sa cunoasca suficient de bine mediul online sau cel putin o limba straina de circulatie internationala.
De obicei, companiile apeleaza la serviciile unui asistent virtual atunci cand nu isi mai permit financiar sa angajeze full time o alta persoana sau cand angajatii au prea multe task-uri de indeplinit. Insa, de cele mai multe ori, perioada de colaborare a asistentului virtual poate fi limitata doar la una temporara, cel mai adesea vara, cand el va trebui sa lucreze in locul angajatului aflat in concediu. Tot printre avantaje se numara si un aspect destul de important; pentru acesti colaboratori virtuali nu se mai platesc dari catre stat sau concedii de odihna. De regula, se incheie doar un contract de colaborare sau asistentul virtual in cauza este PFA. Astfel, compania are numai de castigat in urma conlucrarii cu persoana aflata la biroul din propria-i casa.
In genere, oamenii de afaceri sunt in cautare de acesti ‘’angajati virtuali’’ pentru a indeplini sarcini precum tehnoredactare, culegere de texte, redactare de articole pentru site-uri, transcrieri de fisiere audio, monitorizare de presa sau forumuri, creare de site-uri sau web design. Pe ei nu ii intereseaza in mod deosebit studiile pe care asistentul virtual le poseda, ci mai ales experienta si atentia la detalii, deoarece, aflati singuri in fata calculatorului, in propria casa, nu ii poate monitoriza si coordona nimeni. El isi este propriul sef.
Comunicarea si primirea de sarcini intre cele doua parti, angajator si asistent virtual, se face adeseori prin intermediul telefonului si al e-mailului. De aceea este foarte important ca asistentul virtual sa aiba excelente competente comunicative orale si scrise, dar si o vasta experienta administrativa pentru a-si manageria in timp util si eficient sarcina primita. Adesea, comunicarea non-verbala poate fi deficitara, insa experienta poate fi cea care scoate din impas.
Insa, de cele mai multe ori companiile aleg tot din motive financiare sa colaboreze cu asistenti virtuali care nu sunt din tara lor materna. De exemplu, ei isi aleg asistenti virtuali din Bangladesh sau Filipine, care din cauza puterii de cumpare scazute din tarile lor, presteaza servicii pe sume modice, 2-3$. Astfel, desi colaboratul virtual se afla pe un alt continent, munca se poate efectua in timp real, ambele parti fiind multumite.
Dar, in acest caz trebuie mentionat faptul ca exista si reversul medaliei. Desi pretul asistentilor virtuali din tari mai sarace este mai scazut, trebuie avut in vedere ca barierele lingvistice si cultura (diverse sarbatori care nu se afla si in calendarul angajatorului pot duce la indisponibilitatea asistentului virtual) pot fi aspecte importante care pot impiedica o buna colaborare si o productivitate sporita. De asemenea, distanta destul de mare, faptul ca nu se cunoaste personal colaboratorul, ci doar virtual, lipsa intalnirilor periodice face-to-face, pot degrada semnificativ calitatea muncii.
De fapt, dezavantaje pot aparea si in cazul asistentilor care locuiesc in aceeasi tara cu angajatorul companiei pentru care a fost selectat sa colaboreze. Trebuie discutat si punctat inca de la inceputul colaborarii aspecte care sunt destul de semnificative atat pentru companie cat si pentru colaborator. De exemplu, disponibilitatea de lucru (cate ore pe zi poate presta servicii, in ce momente ale zilei, ziua sau noapte, sau zilele in care lucreaza), sa raspunda in timp real la e-mailuri, telefoane sau la diverse metode de comunicare, iar din cand in cand sa existe si intalniri fizice pentru a lamuri lucruri ce nu pot fi rezolvate prin telefon.
In consecinta, acest nou job datorat internetului a creat multiple beneficii atat pentru companii cat si pentru persoanele care au cautat o solutie eficienta de a imbina intr-un mod util statul in casa cu munca. Practic, ceea ce a facut internetul, economia si noua politica a companiilor, a fost de a da nastere unui job modern, abordabil si inovant care ameninta sa se extinda din ce in ce mai mult si care va deveni fara doar si poate o ocazie excelenta de afacere pentru cei interesati sa lucreze la domiciliu.
Ti se potriveste ideea de a incepe sa lucrezi ca si asistent virtual ? Poate te intrebi de unde sa incepi ? Uite aici cateva linkuri de unde poti sa incepi sa lucrezi :
Spor la treaba si nu uita sa imi spui parerea ta!