Nu mai incape indoiala ca odata cu trecerea timpului si profesiile si-au schimbat sarcinile din ce in ce mai mult, elaborandu-le si dandu-le noi valente. Este si cazul jobului de secretara, care s-a transformat dintr-o activitate relativ simpla, intr-una destul de complexa, care necesita timp, o minte limpede si rezistenta la stres. Dar, parca va suna cunoscut aceste cuvinte, nu ? Cumva anunturile dupa site-urile de joburi sau din ziare suna asa ?! Insa, ce credeti ca ati putea face pentru a scapa de aceste stereotipii ale anunturilor si implicit de stresul pe care il implica exercitarea acestei meserii de la biroul unei firme ?!
O alternativa destul de indrazneata si benefica pentru voi este sa va transformati profesia dintr-una dependenta de un sef, intr-una libera, independenta, pe care sa v-o coordonati singuri. Astfel, veti scapa de telefoanele care sunau incontinuu, de colegii care nu va erau de cele mai multe ori si prieteni sau de nervii sefului care erau varsati adeseori pe voi, crezand ca pentru toate greselile exista doar un singur tap ispasitor.
Facandu-va propria firma sau doar un simplu PFA, veti fi la fel de activi in continuare, pentru ca, daca aveti un pic de ambitie si incredere in propriile puteri, veti constata ca va puteti extinde destul de repede pe piata joburilor care pot fi facute de acasa, avand in vedere ca nu exista firma care sa nu aiba nevoie de o secretara. Si cum toti vor sa cheltuiasca cat mai putin din bugetul companiei, apeleaza foarte des la serviciile uneia la distanta. Deci, in acest sens nu trebuie sa va faceti griji.
Dar, citind aceste lucruri, sa nu credeti ca ofertele bat singure la usa! Consacrati un timp important, cautandu-le singuri in ziare, pe site-urile de specialitate romanesti (bestjobs.ro, ejobs.ro sau myjob.ro) sau dati ‘’zvon in tara’’ pe site-urile de socializare (Facebook, Twiter), pe la vecini sau pe la vechii colegi sau cunostinte. In aceeasi masura, luati cu asalt targurile dedicate joburilor, dar, mai ales, site-urile de freelancer romanesti (congrazie.ro, open-project.ro) sau pe cele internationale super-cunoscute (freelancer.com, elance.com, odesk.com, guru.com, peopleperhour.com). Veti fi surprinsi vazand ca exista destui doritori de o secretara sau asistenta virtuala. Pentru a fi cooptat cat mai repede, trebuie sa va creati un profil bine slefuit, un CV de unde sa reiasa ce competente aveti, ce limbi straine cunoasteti, dar si experienta si diplomele pe care le detineti in portofoliul vostru.
Daca ati avut sansa sa intrati in posesia unui proiect, faceti imediat un contract de prestari servicii si cereti eventual un avans din valoare contractului, intrucat exista riscul sa dati peste persoane mai putin oneste, care vor sa va pacalesaca. De aceea, este important ca atunci cand ati prins o oferta, sa cautati informatii pe site-ul companiei respective sau pe Google, pentru a fi siguri ca lucrurile sunt pe un fagas normal si cinstit. Practic, este necesar ca atunci cand alegeti sa va lansati ca si secretara independenta, sa cercetati un pic realitatea pietii, concurenta si serviciile propuse, dar si tarifele practicate.
Va pot spune doar ca acestea pot fi semnificative, mai ales daca nu detineti doar niste simple competente, cum ar fi acealea de a planifica o agenda, de a trimite niste e-mailuri sau de a redacta diverse documente. Daca atingeti aceste competente sau daca va mandriti cu o experienta pe masura, daca aveti cunostinte ce tin de contabilitate sau de domeniul juridic, atunci suma care va va intra lunar in cont poate fi una de baza pentru bugetul familiei. De exemplu, in Romania, daca aveti aproximativ doua-trei firme pentru care faceti secretariat, puteti castiga intre 2500-3000 lei pe luna.
Insa, pentru aceasta suma trebuie sa va autodisciplinati si sa va organizati, deoarece sarcinile pot fi diverse, iar volumul de munca mai mare. Va puteti astepta sa vi se ceara sa faceti bilanturi, sa completati declaratii fiscale si sociale sau sa redactati acte ori formalitati legale. In acest caz veti fi mai mult decat o simpla secretara, veti fi una care se afla la un nivel mai avansat, care acopera in acealsi timp si ramurile altui domeniu. In aceste cazuri, titulatura voastra va fi de secretara contabila ori juridica.
De obicei, firmele doritoare de o secretara la distanta, cauta ca aceasta sa fie deja instruita, sa stapaneasca arta conversatiei si calitatile pe care le poseda o secretara angajata la o companie. In acest sens, exista posibilitatea ca cei care va vor ca si secretara la distanta sa va impuna un program strict pe care sa-l contorizati prin diverse metode. Acesta poate fi chiar de opt ore pe zi sau redus la jumatate. Singurul avantaj in aceasta situatie fiind faptul ca nu trebuie sa parasiti confortul casei voastre si astfel va puteti organiza acele ore cerute in functie si de programul personal.
In aceeasi masura, dezavantajele pot sa curga. De exemplu, puteti avea perioade cand nu veti avea nicio oferta sau cand proiectul pe care il demarati sa fie doar pentru un termen scurt. Dar, daca sunteti optimisti, increzatori pe deplin ca nu vreti sa va reangajati in cadrul unei firme, atunci aveti toate atuurile sa deveniti secretara independenta.