A fi freelancer a fost vazut in Romania pana nu de mult ca un lucru tabu, ca o activitate nedefinita care nu iti oferea prea multa siguranta financiara. Insa, odata cu promovarea ei la posturile Tv, dar mai ales datorita evolutiei rapide a tehnologiei, multi au vrut sa faca ceva de acasa, bucurandu-se in acelasi timp de prezenta permanenta a copiilor lor sau de libertatea pe care o ofera o astfel de oportunitate, fara sefi si fara stres. Daca te numeri printre cei dornici de un job pe care sa-l faci de acasa si mai esti si fascinat de lumea internetului, noi iti prezentam detaliile unuia care e posibil sa te satisfaca si din punct de vedere profesional, dar si financiar.
Ce zici de a fi freelancer in mentenanta site-uri ? Negresit, ofertele pentru aceasta activitate nu vor inceta vreodata sa curga, avand in vedere multitudinea de site-uri care apar ca ciupercile dupa ploaie. Te incanta? Pai, atunci zis si… facut! Intra pe site-urile romanesti cunoscute (bestjobs.ro, myjob.ro sau ejobs.ro) si vei vedea ca nu exista zi in care anumiti angajatori sa nu caute o persoana care sa se ocupe de site-ul lor.
E adevarat ca nu toata lumea poate face asta, dar daca ai ceva competente lingvistice, rapiditate si capacitatea de a capta informatia intr-un mod alert si mai ales niste cunostinte de cum se promoveaza un site (in functie de content, SEO, bannere, poze), ai toate sansele sa prinzi un astfel de post.
Trebuie sa stii ca nu iti va fi usor pentru ca munca in mentenanta site-uri necesita timp. Asa ca, inainte de a incepe, achizitioneaza-ti un scaun comod si asteapta-te sa primeste task-uri destul de diverse care te vor tine tintuit poate si o zi intreaga in fata calculatorului. Ca regula generala, cele mai ‘’obisnuite’’ sarcini vor fi cele care tin de actualizare de continut. Adica, asteapta-te sa ti se ceara creare de articole unice si bine structurate in functie de anumite cuvinte cheie, cu ajutorul carora site-ul pentru care lucrezi sa aiba posibilitatea sa avanseze si sa fie in topul Google.
Pe de alta parte, redimensionarea/inserarea/stergerea pozelor, inserarea de bannere, buildlink-urile sau backlink-urile, precum si crearea de statistici pe Google Analytics vor face parte tot din atributiunile tale. In genere, complexitatea si volumul de munca depinde de genul site-ului. De exemplu, in cazul site-urilor dinamice (acestea permit crearea unor campuri de comentarii, forumuri), te poti intalni si cu ‘’sarcini interactive’’ la care vei avea obligatia sa participi fara doar si poate. Vei fi pus in situatia sa raspunzi la comentariile vizitatorilor sau sa conversezi cu cei de pe forum.
De fapt, sub aceasta denumire de ‘’mentenanta site-uri’’ se afla o munca ampla care necesita timp, implicare totala si perspicacitate. Singurul avantaj in optarea acestei meserii este ca o poti face de acasa, scapand in acest mod de prezenta fizica a sefilor.
In linii grosso-modo, te poti astepta la sarcini care au un termen limita de rezolvare, la o monitorizare permanenta a site-ului sau la o administrare a bazelor de date.
Insa, daca esti de parere ca totusi aceasta activitate iti poate lua prea mult din timpul tau liber sau ca te solicita prea mult, poti alege sa iti faci un cont pe site-urile ultra cunoscute de freelancer (odesk.com, freelancer.com, elance.com, guru.com, peopleperhour.com, congrazie.ro), unde ai posibilitatea sa fii ales pentru un proiect pe o perioada temporara. In acest mod nu te limitezi doar pe plan national, ci poti afirma ca esti un freelancer de notorietate internationala care are clienti din intreaga lume.
In acest caz, insa, exista un mare dar. Nu te astepta ca optand pentru aceasta varianta sa ai venituri substantiale. Ele vin doar in situatiile in care alegi sa ai o colaborare permanenta. De exemplu, poti ajunge sa castigi lunar intre 250-500 euro, totul fiind in functie de volumul de munca. Insa, tine cont, cu cat colaborarea e mai rodnica, cu atat tu capeti experienta si iti va fi mult mai usor sa fii cooptat pe site-urile de freelancer, unde castigurile pot ajunge si la 1500 de dolari.
Pe de alta parte, daca incerci sa te formezi pe aceasta profesie, poti urma cursuri speciale care sa te ajute sa urci la un alt nivel, la cel de webmaster. Garantat se va transforma intr-o activitate independenta care iti va aduce profituri insemnate si care nu te va mai pune in situatia de a mai face ceva suplimentar.
Totul tine de tine, de ambitia si timpul pe care vrei sa-l aloci acestui job.