Jobul de web design este un job care a devenit din ce in ce mai cautat de tineri, de cei pasionati de internet, dotati cu talent estetic, imaginatie si creativitate. Nu este de mirare ca fiind un job bine platit, multi opteaza pentru a-l transforma intr-o activitate profesionala independenta, pe cont propriu. Dar oare cati stiu ca aceasta poate fi o provocare imensa si ca succesul consta in abordarea unor strategii bine puse la punct? Daca te afli in aceasta situatie si te-ai decis sa alegi un drum pe cont propriu, noi iti prezentam cateva sfaturi importante care te vor ajuta, probabil, sa-ti creezi o cariera individuala de succes.
Chiar daca esti de parere ca experienta pe care, probabil ai capatat-o intr-o multinationala, si capacitatile tale creative si autodidactice te pot ajuta in cele mai multe cazuri, trebui sa stii ca lucrurile se pot complica. Desi exista un numar infinit de site-uri web, trebuie sa ai in vedere faptul ca si piata muncii in acest domeniu este la fel de extinsa. Este, de fapt, o industrie care naste concurenta si care cere mereu oameni competitivi si ambitiosi cu o mare dorinta de munca.
Asadar, incepe prin a-ti constitui niste strategii eficiente pentru viitor. In primul rand, avand in vedere faptul ca esti pe cont propriu, trebuie sa gandesti ca un sef si sa incerci sa elaborezi niste planuri de marketing cu ajutorul carora sa te promovezi, sa iti faci reclama. Astfel, cum creativitatea face parte din munca ta, aplic-o si acum si creeaza un brand, un nume de marca cu care iti vei atrage viitorii clienti. Este foarte important sa fie un nume ‘’rasunator’’ si usor de retinut, deoarece el reprezinta identitatea ta profesionala cu ajutorul careia clientii te vor repera, te vor identifica in acest mediu online atat de vast.
Dupa ce ti-ai facut un “nume” in mediul online, incearca sa-ti gasesti diverse proiecte pe diverse platforme online de freelancer, pentru a scoate un ban pana la gasirea de clienti fizici. De exemplu, poti incerca sa cauti pe site-uri internationale ca Freelancer.com, Elance.com, Guru.com sau oDesk.com. Cu ajutorul lor ai posibilitatea sa iti alegi singur proiectele, iar veniturile materiale nu vor intarzia sa apara avand in vedere ca pretul per proiect poate ajunge si la 1500 de euro. Poti opta si pentru site-urile (mycroburst.com sau crowdspring.com) unde cei care cauta web designeri scot la concurs un proiect, insa aici totul tine de noroc si hazard.
O buna idee ar fi, de asemenea, sa te inregistrezi si pe diverse forumuri unde se dezbat discutii despre web design sau sa cauti zilnic pe site-urile specializate in joburi. In paralel cu rezolvarea proiectelor de pe site-urile de freelancer, poti aborda o noua strategie. Construieste-ti un site care sa contina o pagina speciala cu portofoliul tau specializat. Cu cat este mai vizibil un site si mai bine realizat, cu atat potentialii clienti se pot transforma in unii siguri si de viitor. Fa-ti si o pagina unde sa-ti prezinti serviciile prestate, promotiile oferite din cand in cand, dar si o pagina de contact.
De asemnea, verifica ce domenii atrag internautii, gaseste o nisa interesanta si vezi ce tehnica trebuie sa abordezi pentru a-i coopta. Pe de alta parte, pentru a-ti extinde numarul de clienti, poti opta si pentru o alta metoda. De exemplu, recontacteaza clientii cu care ai lucrat la compania la care ai fost angajat, ofera-le sfaturi importante si gratuite pentru site-ul lor, propune-le un pachet de servicii la un pret mai avantajos fata de firmele de web design.
Poti recurge, de altfel, la trimiterea de e-mailuri catre toate persoanele care te cunosc, prietenilor, rudelor, cunostintelor, rugandu-i ca la randul lor sa te recomande celor care sunt in cautare de web designeri. Odata ajuns sa ai o baza de clienti, poti castiga sume frumoase, in functie de cerintele acestora din urma. De exemplu, poti ajunge lunar la sume cuprinse intre 400 si 2000 de euro.
Ca obiectivul tau sa fie atins, ca baza de clienti sa fie destul de consistenta si regulata, trebuie sa iti gestionezi foarte bine timpul, sa ai o buna tehnica si o estetica agreabila. Pune-te mereu la curent cu cele mai recente aplicatii in materie de grafica, familiarizeaza-te cu programe ca Adobe Dreamweaver, Photoshop sau Corel Draw.
Deopotriva, implicarea totala, respectul pentru proiect, disponibilitatea si profesionalismul orientate catre clienti vor fi lucrurile care vor constitui cartea de vizita si care te vor recomanda si altora.